UNAIRUNAIR

Jurnal Ilmiah Perikanan dan KelautanJurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan

Emerita sp. can be processed into chitosan as an alternative to fish preservatives. The purpose of this study was to determine chitosan from Emerita sp. in inhibiting the growth of decomposing microorganisms in fish so it can be used as alternative preservatives. Emerita sp. was obtained from the coast of Widarapayung, Cilacap. Characteristics of chitosan from Emerita sp. was analyzed through FTIR profileand proximate content. The activity of chitosan from Emerita sp. as a fish preservative, analyzed through organoleptic and total plate count (TPC) test. Bluespot mullet fish was soaked in chitosan from Emerita sp. at concentrations of 0.5%, 1.5%, and 2%. Soaking process took was 15, 30 and 60 minutes. Observations on fish decay was conducted at the hour of 0, 10, 15 and 24. Control used 1% of acetic acid with soaking process for 15 minutes. The results of the study showed that the degrees of deacetylization (DD) chitosan from Emerita sp. is 92.5%. The best results of organoleptic were shown on 0.5% chitosan concentration with 60 minutes soaked time compared to controls. TPC shows fish with the soaking process in chitosan Emerita sp. 2% for 60 minutes, having a lower number of bacteria (2,7x106) than the control (3,2 x106). Based on the results of the TPC and organoleptic test, chitosan Emerita sp. has activity inhibiting the growth of microorganisms so that it can be used as an alternative preservative.

dengan Nilai DD 92,5% mampu menghambat pertumbuhan bakteri pembusuk sehingga dapat digunakan sebagai bahan alternatif pengawet pada ikan belanak.Hasil terbaik uji TPC adalah kitosan Emerita sp.2% dengan perendaman selama 60 menit, menunjukkan jumlah bakteri yang lebih rendah dibandingkan kontrol.Penelitian ini menunjukkan bahwa konsentrasi dan lama perendaman kitosan Emerita sp.

Penelitian lebih lanjut dapat dilakukan untuk mengoptimalkan konsentrasi dan lama waktu perendaman kitosan Emerita sp. untuk mencapai efektivitas pengawetan yang maksimal pada berbagai jenis ikan. Studi komparatif perlu dilakukan untuk membandingkan efektivitas kitosan Emerita sp. dengan kitosan dari sumber lain, seperti cangkang udang atau kepiting, serta dengan bahan pengawet alami lainnya. Pengembangan aplikasi kitosan Emerita sp. dalam bentuk edible coating atau film dapat dieksplorasi untuk memperpanjang umur simpan ikan secara lebih praktis dan efektif, serta menjaga kualitas sensorik dan nutrisi ikan.

  1. Aplikasi Kitosan Emerita sp. Sebagai Bahan Pengawet Alternatif pada Ikan Belanak (Mugil cephalus) <br><i>[Chitosan... doi.org/10.20473/jipk.v11i1.12458Aplikasi Kitosan Emerita sp Sebagai Bahan Pengawet Alternatif pada Ikan Belanak Mugil cephalus Chitosan doi 10 20473 jipk v11i1 12458
  1. #aplikasi kitosan emerita#aplikasi kitosan emerita
File size538.6 KB
Pages9
DMCAReportReport

ads-block-test